top of page
Keresés

matek4you: tudás = siker

Az ember sikeres, ha azt csinálja, amit szeret, ha a kihívásokkal képes megküzdeni, mert kompetens problémamegoldó, s bízik a képességeiben.



Az ehhez vezető út viszont nem egyértelműen meghatározott, sőt sokszor saját magunk sem tudjuk hová tartunk éppen. A matek4you azzal a céllal jött létre, hogy egy új alternatívát adjon a mindennapi problémák megoldására. A képzések a matematikai gondolkodás eszköztárát hívják életre minden részvevőben, de nem a hagyományos tantermi értelemben. A matematikai problémamegoldás olyan általános eszköztárat biztosít, amely révén képesek lehetünk a legkülönfélébb kihívásokkal szemben megoldásokat találni és magabiztosan át tudunk látni az összetett feladatokat is. Ehhez viszont ki kell lépnünk a megszokott keretekből, s nem úgy tekinteni a matematikára, mint a számolás tudományára, hanem mint a gondolkodás művészetére. 

Számtalan tényező határozza meg, hogy mitől lesz valaki a munkájában sikeres, mikor fogja élvezni azt, amit csinál és érzi magát motiváltnak a kihívások terén. Az embernek viszont a legfontosabb talán az, hogy a feladatok megoldásához, amelyek elvárásként reá tornyosulnak, rendelkezzen kellő kompetenciával. Ekkor ugyanis biztonságban fogja magát érezni.

A körülöttünk lévő világ tele van információval. A világháló által gyakorlatilag minden elérhető, a Google, a Wikipedia szinte mindenre tud válaszolni, ami az ismeretlen megismerését érinti. Az adatok és eszközök terén is egyre több a SMART (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology), az AI (Artificial Intelligence), a kérdés lassan már csak az, ránk meddig lesz még szükség. Persze ez ne ijesszen meg senkit. Természetesen az emberre – még egy darabig – biztosan szükség van. Hiszen a SMART-ot is az emberi gondolkodás teszi azzá, ami. Önmagától nem képes okosnak lenni és a mesterséges intelligenciákat is tanítjuk, azaz nem maguktól okosak azok sem. Persze itt lehet vitatkozni a tanuló algoritmusokról, de a tanulás ott is programozott.


A lényeg, hogy a változás új kihívások elé állítja a mai tanulókat. Ugyanis nem annyira számít már az, hogy lexikálisan mit tanulnak meg. A korábbi generációk a tudásért mentek az iskolába. A diplomához vezető úton rengeteg mindent, adatot, képletet, módszert kellett megtanulni, viszont ma ez már nem mindig elég a helytálláshoz. Sok oktatási intézmény észrevette ezt és egyre többen változtatnak, fejlesztenek a tanterveken, de az csak a jövő munkavállalóinak kedvez. Azoknak viszont, akik már kijöttek az egyetemről tréningeken érdemes elsajátítani ezt a kompetenciát.

Fel kell ismerni, hogy nem csak a tudás számít, hanem a képességek is. A problémák megoldása a fontos, az információ birtoklása mellett.

De ez ne tévesszen meg senkit. A képességek nem kizárják a tudást, épp ellenkezőleg. A tudás erősíti a képességeket. Sok fiatalt ismerek, aki kreatívan megold problémákat, határozottan halad előre. Sokszor nem érdeklik a tapasztalatok, mert ők úgy is jobban tudják, majd megmutatják, hogyan lehet valamit megoldani. Viszont tévedés azt hinni, hogy a tudást háttérbe kell szorítani. Ugyanis a tudás, a használható tudás nagyon fontos egy sikeres problémamegoldónak. Minél több információ van a birtokomban, minél több különböző megközelítést és megoldási lehetőséget ismerek, annál jobban képes leszek a legkülönfélébb helyzetekben reagálni. Szintetizálni tudom a tanultakat és új megoldásokat tudok találni.

A matek4you képzései abból a célból jöttek létre, hogy ezt a fajta használható tudást - amely sokszor évekig csak ott lappang bennünk - tegyék elérhetővé azoknak, akik nyitottak a fejlődésre és szeretnék jobban megismerni saját határaikat. Ehhez az eszköz a matematika, de nem a hagyományos módon. Nem számolni tanulunk a tréningeken, hanem gondolkodni, összefüggéseket átlátni és létrehozni. Vállalati képzési programunkban erre a használható tudásra építve képezzük a résztvevőket, hogy sikeresebbek legyenek a mindennapi problémamegoldás terén. 

Újjáélesztjük az egyetemen tanultakat és megmutatjuk hogyan hajtsunk hasznot belőlük a gyakorlatban, a munkánk során. 

A képzések alkalmával könnyed és közérthető módon, gyakorlati példákon keresztül ismerjük meg például az alkalmazott analízis, a valószínűségelmélet és sztochasztika alapjait, vagy éppen a matematikai statisztikai eszköztárat. Felelevenítjük az egyetemen tanultakat, de távolról sem olyan módon és azzal a céllal, amellyel annak idején ezeket reánk kényszerítették. Hétköznapi szituációkban és üzleti gyakorlati helyzeteken keresztül értjük meg, hogy mit és hogyan írnak le a tanult összefüggések, hogy tudjuk mikor, mit használhatunk fel, hogy egy-egy problémára megoldást találjunk. 

A résztvevők meglepődtek rajta, hogy mi is történt ott, mert túl azon, amire számítottak – amikor arról döntött a cég, hogy nekifut ennek a matematikai tréningnek –, olyan képzést kaptak, amely minden várakozást felülmúlt:

„Az kurzus nagy élmény volt. Nem is gondoltam volna, hogy több mint 20 évvel az egyetemi padsorok után meg tud fogni az analízis. Olyan érzés, mint mikor az óceán illata megcsap és én azt kívánom, még!”

Akkor van biztonságban az ember, ha az elé gördülő akadályokat le tudja küzdeni, képes azokat magabiztosan megoldani és azt érzi, hogy a váratlan helyzeteknek is ura. Tanuljunk, fejlődjünk együtt a jövőért a matematikával!


További információk: matek4you.com

A 2019-es évi első kurzusunk már elstartolt, részletek ITT

33 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page