top of page
Keresés

Nem gyanús, hogy sokan buknak?

Frissítve: 2018. dec. 3.

Sok tanár nem a megfelelő módszertan szerint oktat és az szomorú, hogy ezt észre sem veszi. Nem gondolkodik el saját szerepéről a diákjai kudarcai dacára sem, egyszerűen másra hárítja a felelősséget.

A diákok igen jelentős része küszködik azzal, hogy megértse a matematikai tárgyakat. Alkalmas pedagógusnak pedig észre kell ezt vennie, és orvosolnia kellene a problémát, elvégre nem azért vannak ott.

Az oktatók a látszat ellenére, nem azért vannak a katedrán, hogy leadják a tananyagot, hanem hogy átadják azt!

Nagyon magas arányban járnak a középiskolai és egyetemi diákok különórákra. Ez számomra azt jelenti, hogy az intézmények jelentős mértékben képtelenek a szakszerű oktatás biztosítására. Több mint 15 éve látom a 14-től 54 éves korosztályig, hogy a diákok külön órákon (legyen személyes vagy csoportos) képesek megérteni és sikeresen alkalmazni a tanultakat a matematika terén. Ez azt bizonyítja, hogy nem tanulók alkalmatlanságában kell keresni a diákok alacsony matematikai teljesítményének az okát.


A matematika tanárok nagy része (legyen szó középiskoláról vagy egyetemről) a kialakult problémát a társadalmi morálban, a diákok, a szülők oldalán keresik. Generációs szakadékokat ásnak, amelybe mindent bele lehet dobálni, így nem kell szembenézni azzal, hogy mik a valódi feladatok, kié a felelősség és kinek a feladata lenne, hogy ezeket a diákokat felkarolja és tanítsa. A megoldás nem a diákok, hanem a tanárok hozzáállásán múlik, mert ők azok a szakemberek, akiknek a feladata, hogy értéket közvetítsenek és ne uralkodjanak a diákokon szellemi és értelmi felsőbbrendűségüket fitogtatva. Ez a matematika terén különösen jelentős, ahol a sok képlet, és formula között misztikus és elérhetetlen démoni dolgok történnek azok számára, akik nem értik azok jelentését.

Módszertani megújulásra van szükség, és szemléletváltásra.

Akik velem tanulnak nem csak megértik, de használni is tudják a matematikát, ezt a gondolkodásmódot az élet minden területén. Rádöbbennek arra, hogy nem is „hülyék” a matekhoz és így a teljesített vizsga vagy dolgozat mellett sokkal nagyobb sikert érnek el.


Ha olvastad ezt a cikket, akkor ez is érdekelhet:

8 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page